Φάρμακα της φύσης για τα αλλεργικά σκυλιά

fytika farmaka gia allergies stoys skylous

Είναι ο σκύλος σας αλλεργικός; Έχει εποχιακή αλλεργία, δηλ. την άνοιξη περισσότερο και το καλοκαίρι; Ή ατοπική δερματίτιδα (ή αλλιώς ατοπία) που είναι κι αυτό ένα είδος αλλεργίας αρκετά συνηθισμένο στα σκυλιά; Ή μήπως έχει τροφική αλλεργία; Ορισμένα σκυλιά έχουν την ατυχία να έχουν συνδυασμό αλλεργιών.  Μήπως κι ο δικός σας ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία;

Τότε διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο για να σας δώσει λύσεις στο πως να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες του σκύλου σας.

Καταρχήν να σας ενημερώσω πως δεν είστε οι μοναδικοί ιδιοκτήτες αλλεργικού σκύλου.  Η αλλεργία είναι η συνηθέστερη “ασθένεια – αδυναμία” στα σκυλιά.  Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, το 15% των σκύλων είναι αλλεργικοί.  Και η αλλεργία κάνει την εμφάνισή της  όταν φτάσει ο σκύλος  από 6 μηνών έως 3 χρόνων.  Κάποιες συγκεκριμένες ράτσες έχουν κληρονομική ευαισθησία απέναντι στις αλλεργίες.  Όπως για παράδειγμα,  Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Lhasa Apsos, Wire Fox Terriers, West Highland White Terriers, Dalmatians, Poodles, English Setters, Irish Setters, Boxers, and Bulldogs.  Ακόμη και τα ημίαιμα μπορούν να έχουν αλλεργία.

Ας τα πάρουμε πρώτα τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην εποχιακή αλλεργία και στην ατοπία; Στην εποχιακή αλλεργία, ένας  σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός στην γύρη την άνοιξη, στα λουλούδια γενικά ή συγκεκριμένα σε κάποια, στο γκαζόν που πατάει κάνοντας την βόλτα του, με λίγα λόγια μπορεί να είναι σε πολλά πράγματα.  Απλά, αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες.  Είναι ακριβώς όπως και ένας αλλεργικός άνθρωπος.

Ενώ, όταν έχει ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς ατοπία,  η πρώτη αιτία είναι οι ψύλλοι και μετά ακολουθούν: η σκόνη, τα ακάρεα, τα μάλλινα ρούχα, η υγρασία ή μούχλα μέσα στο σπίτι και ούτω καθεξής.  Το πρόβλημα είναι πως η ατοπία δεν έχει εποχές.  Που σημαίνει πως αν ο σκύλος ζει μέσα σε ένα σπίτι με υγρασία, σκόνη ή ακάρεα, τότε θα έχει πάντα αλλεργία και μαζί μ’ αυτήν και τα δυσάρεστα συμπτώματά της.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι φαγούρα σ’ όλο το σώμα, ιδιαίτερα στα αυτιά (επί το πλείστον στα σκυλιά με τα μακριά αυτιά)τα οποία είναι κόκκινα και ζεστά στο εσωτερικό, στα πόδια, στο κεφάλι (μάτια, μουσούδα).  Επίσης, φτέρνισμα, υγρά μάτια (δάκρυα, τσίμπλες), υγρή μύτη (παραπάνω απ’ το κανονικό, συνάχι).

Ο σκύλος συνήθως τρίβει την πλάτη του κάτω στο χαλί ή στο πάτωμα, γλύφει ασταμάτητα τις πατούσες , τρίβει με τα πόδια του την μουσούδα του και ξύνει συνεχώς το σώμα του με ιδιαίτερη έμφαση στην βάση της ουράς και στα αυτιά, τα οποία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να καταλήξει σε μόλυνση των αυτιών και να μετατραπεί σε ωτίτιδα.

Όταν ο σκύλος υποφέρει από αυτά τα συμπτώματα, τις περισσότερες φορές ξύνει ασταμάτητα το σώμα του σε σημείο που το πληγώνει με τα νύχια του και ματώνει.  Άλλο δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι η απώλεια τριχώματος στα σημεία που ξύνει επανειλημμένα, κακάδια, ξηροδερμία και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος.

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι ίδια με εκείνη των ανθρώπων.  Χορήγηση φαρμάκων, κορτιζόνη, αντισταμινικά ή αλλεργικά τεστ τα οποία έχουν πιθανότητες να εξαλείψουν το πρόβλημα αλλά με μεγάλο κόστος.  Γενικά η αλλεργία είναι δυστυχώς από δύσκολα έως καθόλου ιάσιμη.  Θα πρέπει να συμβιβαστείτε μ’ αυτήν την κατάσταση γνωρίζοντας πως το πιο πιθανό είναι να είναι μόνιμη και να προσπαθήσετε αν όχι να την εξαλείψετε εντελώς, τουλάχιστον να μειώσετε τα συμπτώματα και την έντασή τους όσο το δυνατόν περισσότερο ανακαλύπτοντας τον καλύτερο τρόπο για το δικό σας ζωάκι γιατί κάθε ζώο είναι μοναδικό και θέλει την δική του μεταχείριση κι αντιμετώπιση αλλεργιών.  Κι επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ανακαλύψετε τι πραγματικά φέρνει αλλεργία στον σκύλο σας, γιατί πολλές φορές δεν είναι μία αιτία αλλά πολλές.

Αν θέλετε να αποφύγετε την χορήγηση χημικών φαρμάκων στο σκυλάκι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω “φάρμακα” τα οποία είναι εντελώς φυσικά και αθώα για τον οργανισμό του τετράποδου σας. Πρώτα απ’ όλα όμως δείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν στην μείωση της αλλεργίας του σκύλου σας στο περιβάλλον που ζει:

  1. Καθαρίζετε όσο καλύτερα και συχνά μπορείτε το σπίτι σας ή τουλάχιστον στα μέρη που κυκλοφορεί ο σκύλος σας.  Με ηλεκτρική σκούπα, καθαρισμός και πλύσιμο του κρεβατιού του σκύλου όπως και να το βγάζετε έξω στον ήλιο καθημερινά και όσο μπορείτε να αποφεύγετε τα χαλιά.
  2. Συχνό μπάνιο με υποαλλεργικό σαμπουάν ή για ευαίσθητα δέρματα.  Σαμπουάν γι’ αυτήν την περίπτωση είναι αυτό με βάση το αυστραλιανό δέντρο τσαγιού ή αυτό με βάση το tea tree και λεβάντα.  Μια άλλη καλή επιλογή θα ήταν αυτό με με aloe vera και καλέντουλα.  Αυτά τα σαμπουάν θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του σκύλου σας από την φαγούρα. Μια φορά το μήνα σχεδόν γιατί η υπερβολική συχνότητα οδηγεί στην ξηρότητα δέρματος κι αυτό θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
  3. Πλύσιμο και καθάρισμα καλό στις πατούσες όποτε επιστρέφετε από την βόλτα για να μην μεταφέρει αλλεργιογόνες ουσίες μέσα στο σπίτι. Μια έξυπνη λύση είναι αυτή.
  4. Να αλλάξετε την διατροφή του μήπως η αιτία κρύβεται στην τροφή και είτε να τον ταΐσετε με υποαλλεργική τροφή, όπως αυτή εδώ, είτε να του δώσετε τροφή πολύ χαμηλή σε περιεκτικότητα σε δημητριακά ή σιτηρά. Ένα άλλο συστατικό στα φαγητά που δημιουργεί ή τονώνει την αλλεργία είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.  Άρα μειώστε αυτές τις τροφές που φέρουν αυτά τα συστατικά.

  5. Εμπλουτίστε την διατροφή του με Ωμέγα 3 που είναι πολύ ωφέλιμη και μειώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας.  Θα την βρείτε σε λάδι σολομού, γαύρου, τόνου.  Και να περιέχει συχνά η διατροφή του ψάρι. Μπορείτε να δείτε εδώ για λάδι σολομού.
  6. Το λάδι καρύδας επίσης κάνει καλό κατά της αλλεργίας και θα μπορούσατε να το προσθέσετε στην διατροφή του σκύλου σας.
  7. Επειδή οι αλλεργίες είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίες δηλώνουν με την εμφάνισή τους πως ο σκύλος σας έχει “φτωχό”, αδύναμο ανοσοποιητικό, είναι σημαντικό να αποφύγετε την εποχή που είναι σε έξαρση η αλλεργία του σκύλου σας, τον εμβολιασμό του.  Γιατί όπως έχει αποδειχτεί τα εμβόλια αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, για περισσότερα δείτε εδώ  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ : Η σκοτεινή αλήθεια!.  Γι’ αυτό καλό  είναι η αποφυγή  περιττής χρήσης εμβολίων και φαρμάκων γενικά.
  8. Αν είναι αλλεργικός στην γύρη ή στα λουλούδια να αποφεύγει τα πάρκα και το μπαλκόνι.

“Φυσικά” φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην μερική αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι:

  1. Κομπρέσες ή σπρέι μηλόξιδου.  Βάζετε σε ένα μπουκάλι με σπρέι μηλόξιδο και ψεκάζετε τοπικά στα σημεία που έχει φαγούρα ο σκύλος.  Προσοχή! δεν το κάνετε αν έχει πληγές! Επίσης, ψεκάζετε και τα σημεία που κάθετε ο σκύλος όπως το κρεβάτι του.  Αυτό θα τον ανακουφίσει όταν θα ξαπλώσει και θα έρθει σε επαφή με το μηλόξιδο.  Επίσης, το μηλόξιδο είναι ιδανικό κατά των εξωπαράσιτων δηλ. ψύλλοι, τσιμπούρια.  Γι’ αυτό καλό είναι και το μπάνιο με το μηλόξιδο.  Δηλαδή, λούζετε τον σκύλο σας με αναλογία 50:50 μηλόξιδο και νερό και τον αφήνετε να στεγνώσει χωρίς να τον ξεπλύνετε.  Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή απόκτησης εξωπαράσιτων και “σκοτώνει”  όσα τυχόν έχει πάνω του.  Μπορείτε να το κάνετε και μετά το κανονικό του μπάνιο.  Το μπάνιο με το μηλόξιδο μπορείτε να το κάνετε και μια φορά την εβδομάδα.  Γενικά το μηλόξιδο αναπληρώνει την ιδανική ισορροπία PH του δέρματος.
  2. Μασάζ με μαγειρική σόδα.  Βάζετε κάτω από το τρίχωμα σόδα και τρίβετε ή διαλύετε σόδα σε ένα μπουκάλι νερό και ψεκάζετε.  Αυτό θα ανακουφίσει την φαγούρα.  Θα βοηθήσει επίσης να βάλετε και στο κρεβάτι του για τον ίδιο λόγο.  Όταν θα ξαπλώσει θα έρθει το δέρμα του σε επαφή με την σόδα και θα αποτρέψει το αίσθημα της φαγούρας.

  3. Κομπρέσες χαμομηλιού.  Τοπικά περνάτε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε χαμομήλι το σώμα του σκύλου κι αυτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα φαγούρας και “φουντώματος”.  Μπορείτε να το κάνετε επίσης και με καλέντουλα, λεβάντα.
  4. Αν έχετε φυτό αλόη, σπάστε ένα φύλλο, βγάλτε από μέσα ελάχιστη ποσότητα από το τζελ και αλείψτε μ’αυτό τα σημεία που έχει φαγούρα ο σκύλος. Ανακουφίζει τις φαγούρες και τα “φουντώματα”.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν εφ’ όσον έχει γίνει διάγνωση από κτηνίατρο και έχει καταλήξει πως ο σκύλος σας έχει αλλεργία.  Όσον αφορά τα εξωπαράσιτα, θα πρέπει πάντα να παίρνετε τα μέτρα σας για την αντιμετώπισή τους όπως αμπούλες και κολάρο.

fytika farmaka gia allergies stous skylous

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts